Thursday, July 26, 2012

Penemuan baharu pada Musytari Panas

AKTIVITI menakjubkan planet Musytari Panas dapat dilihat jelas melalui rakaman dari pusat kajian Hubble Space.


SEKUMPULAN ahli astronomi menemui perkara baharu mengenai planet Musytari Panas dengan menggunakan kaedah yang sama seperti teknik rakaman cahaya bintang.

Dipanggil sebagai 'pemerhatian tiada tara', saintis dapat mengesan perubahan signifikan di atmosfera Exoplanet HD 189733b (label khas planet tersebut).

Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) dapat memerhati letupan bintang yang mengeluarkan pancaran sinar-x yang kuat. Kekuatannya cukup untuk meletupkan sebahagian atmosfera HD 189733b.

"Jarak gelombang berganda yang digunakan oleh pusat kajian Hubble Space memberikan kita pandangan yang tidak pernah berlaku mengenai interaksi antara letupan bintang aktif dan atmosfera planet gergasi," kata salah seorang penyelidik.

Exoplanet HD 189733b terletak sejauh 63 tahun kelajuan cahaya dari Bumi. Jarak yang sangat dekat itu memudahkan ia dilihat dengan menggunakan teropong.

Saiz dan persekitarannya lebih kurang sama dengan Musytari. Disebabkan ia terlalu dekat, para astronomi menjadikan ia sebagai subjek untuk kajian penyebab proses pelepasan atmosfera.
Dalam kajian sebelum ini, sebuah kumpulan pengkaji di Perancis menggunakan teleskop Hubble Space bagi mendokumen gas hidrogen yang terlepas dari atmosfera luar HD 189733b.

Penemuan itu menjadikan planet tersebut yang kedua diketahui boleh melakukan penyejatan pada waktu itu.


sumber :  http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0725&pub=Kosmo&sec=Infiniti&pg=in_02.htm

No comments:

Select Your Langguage

Advertisement

Warisan TamadunMungkin Anda Meminati ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...